Dekoracyjna taca na stół i nie tylko – pomysły na ciekawą aranżację
Po wyborze dekoracyjnej tacy na świece czy stół przychodzi pora, by stworzyć jej aranżację. W naszej galerii zdjęć znajdziesz wiele... Czytaj więcej
Nakrywając stół, cieszymy się na nadchodzące chwile w towarzystwie bliskich. Często zastanawiamy się jednak, jak ułożyć talerze, półmiski i sztućce, by prezentowały się estetycznie, a na blacie wystarczyło miejsca na resztę zastawy. Oto garść inspiracji i kilka kwestii, o których warto pamiętać.
Wspólne spożywanie posiłku to doskonały sposób na pielęgnowanie rodzinnych i przyjacielskich relacji. Czas spędzony przy stole może sprawić, że uwolnimy się od codziennego stresu i poczujemy o wiele spokojniejsi. W zbudowaniu przyjemnej atmosfery pomogą nam ulubione naczynia, materiałowe serwetki i świece, a w sezonie również żywe, pełne kolorów kwiaty.
Na piękną oprawę zasługują nie tylko uroczyste kolacje – wyjątkowego charakteru może nabrać także zwyczajny obiad.
Układając zastawę stołową, nie musimy trzymać się sztywnych reguł wyznaczonych przez zasady savoir-vivre ani wzorować na perfekcyjnych aranżacjach z katalogów. Najważniejsze, by każdy potrzebny przedmiot znajdował się pod ręką, a wygląd blatu wywoływał uśmiech na naszej twarzy. Przemyślana, dopasowana do naszych potrzeb dekoracja stołu będzie sprzyjać spokojnemu spożywaniu posiłków i niespiesznym rozmowom.
Zanim zdecydujemy o konkretnym ułożeniu zastawy, warto przemyśleć liczbę oraz rodzaj podawanych dań. Jeśli planujemy bogatsze menu, na naszym stole pojawią się talerze i sztućce przystosowane do wielu potraw. Możemy uprościć nakrycie rezygnując ze sztućców do ryb lub widelczyków do ciasta jeśli nie zamierzamy podawać ryb a po obiedzie nie przewidujemy deseru.
Planując wspólny posiłek, zadbajmy również o odpowiednie ubranie stołu. Miękki, długi obrus, bawełniany bieżnik czy niewielkie podkładki pod talerze sprawią, że blat nabierze indywidualnego charakteru. Będziemy mogli także delektować się ulubionym jedzeniem bez obaw o zabrudzenie stołu. Tekstylia warto dobrać do aktualnej okazji i naszego nastroju. Dobrym pomysłem będzie dopasowanie ich koloru do odcienia serwetek.
Ustawiając naczynia, pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej przestrzeni przy stole. Ważne, aby każdy, kto siada do posiłku czuł się swobodnie i komfortowo. Wielkośc zastawy warto dopasować do liczby osób uczestniczących w świątecznym śniadaniu czy urodzinowym przyjęciu. Talerze wraz ze sztućcami najlepiej rozłożyć na szerokości 70–80 centymetrów, zachowując około 30-centymetrowe odstępy między biesiadnikami. Największy komfort w tym zakresie zapewni nam rozkładany stół, który w razie potrzeby z wąskiego prostokąta może przemienić się w obszerny kwadrat z mnóstwem miejsca na naczynia.
Samo ułożenie talerzy odgrywa znaczącą rolę w wygodnym spożywaniu posiłków. Na duże płytkie naczynie tradycyjnie kładzie się głębsze na zupę. Jeśli jednak planujemy zaserwować naszym gościom przystawki, w miejsce miseczki bulionowej połóżmy talerzyk na przekąski. Ten po skończonym posiłku możemy szybko wymienić na głęboki talerz, zachowując ustalony harmonogram serwowania dań. Talerze deserowe warto podać gościom dopiero po zebraniu naczyń użytych do konsumpcji głównego posiłku.
Jeśli zależy nam na podkreśleniu sposobu ułożenia zastawy, warto do stworzonej aranżacji dodać tzw. podtalerz. Jego funkcję może pełnić drewniana taca lub podstawka, która w innym przypadku posłuży do serwowania pieczywa czy lokalnych serów.
Komfort spożywanego posiłku zagwarantują nam odpowiednio ułożone sztućce. Nie bez przyczyny zaleca się, by umieścić je na blacie w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Zapewnia to wygodę i pewność, że każda osoba może swobodnie uczestniczyć w obiedzie czy kolacji.
Jak ułożyć sztućce? Harmonię na stole zachowamy, umieszczając widelce, noże i łyżeczki równolegle do siebie. Jeśli lubimy wizualny porządek, a potrzebujemy więcej niż trzy rodzaje sztućców, nie musimy ich wszystkich eksponować na blacie. Planując uroczystość złożoną z wielu posiłków, przygotujmy zapasowy komplet pod ręką.
Gospodarz w razie potrzeby może wyciągnąć dodatkowy widelec czy nóż z kredensu lub szuflady. Do przechowywania sztućców świetnie sprawdzi się stół jadalniany z kolekcji Nature, wyposażony w sześć pojemnych schowków. W środku z łatwością pomieścimy również serwetki czy podkładki przydatne podczas spożywania posiłków. Dodatkowym wyróżnikiem tego mebla jest wytrzymała wnęka biegnąca przez całą długość blatu. Na metalowej podstawie możemy bez obaw położyć gorącą patelnię, serwując świeżo przygotowane danie.
Dobrym wyborem na co dzień i od święta będzie również rozkładany stół Spot. Na środku jego blatu znajduje się podłużna wnęka, w której można umieścić zioła, przyprawy czy oliwy. Jeśli lubimy spożywać posiłki w dużym gronie, idealnie sprawdzi się także stół 4 You.
Oprócz długiej wnęki na drobiazgi ma sporo przestrzeni do zagospodarowania pod blatem. Zmieści się tam nawet 6 szuflad, które można wysunąć i zabrać ze sobą wraz z zawartością.
Na estetyczną oprawę zasługują nie tylko spożywane posiłki, ale również napoje. Specjalne miejsce na blacie należy się wszelkim szklankom, kieliszkom i karafkom. Mogą służyć nie tylko do serwowania wina, ale także wody, soku czy lemoniady. Jak najlepiej ustawić je na stole?
Po szklane naczynie najłatwiej będzie nam sięgnąć, jeśli znajdzie się tuż obok talerza, w jego prawym, górnym rogu. Jeśli wśród naszych gości jest leworęczna osoba, zrobimy jej przyjemność, ustawiając kieliszek z przeciwnej strony. Dla pełnej wygody warto zrezygnować z symetrycznej aranżacji. Jeżeli podczas uroczystości planujemy świętować ważne wydarzenie, postawmy na stole również mniejsze kieliszki do likieru czy szampana.
Jak ułożyć kryształową zastawę stołową? Przede wszystkim pamiętając o podstawkach, które ochronią delikatne szkło oraz blat przed zarysowaniem. Do tego celu możemy wykorzystać marmurowe podkładki, te wykonane z korka lub drewna czy też posłużyć się rattanową tacą, która przy okazji będzie stanowiła oryginalną ozdobę stołu.
Estetyczna taca to dodatek, który warto mieć zawsze pod ręką. Przyda się zarówno do nakrywania stołu, jak i przenoszenia półmisków i serwowania potraw. Posłuży również do przechowywania różnych drobiazgów. Do wyboru mamy różne tace: bambusowe, drewniane czy ceramiczne.
Papierowe czy bambusowe serwetki łatwo mogą się zniszczyć, po użyciu często nadają się jedynie do wyrzucenia. To jednak nie znaczy, że powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Mogą się przydać gdy w menu pojawi się danie, którym łatwo się ubrudzić.
Jak ułożyć serwetki na stole? Najlepiej wyeksponować je w estetycznym serwetniku. Wykonany z drewna bambusowego dopasuje się do wnętrz urządzonych w naturalnym duchu, natomiast metalowy podkreśli nowoczesny charakter aranżacji.
Wielorazowe serwetki wykonane z wytrzymałych materiałów mogą zdobić blat, zabezpieczając go przed zabrudzeniem. Przyjemne tkaniny świetnie posłużą również do wytarcia dłoni. Wystarczy podłożyć je pod talerze, złożyć i wsunąć pod sztućce lub umieścić pod ręką zwinięte w rulon. Ten warto przyozdobić delikatną tasiemką, która doda aranżacji szczypty romantyzmu, lub wykorzystać do tego celu jutowy sznurek. Później serwetki możemy wyprać, a następnie użyć podczas kolejnego spotkania.
Nierzadko to właśnie kolor i wzór wybranej zastawy stołowej przesądzają o charakterze kompozycji. Wystawnym przyjęciom dodadzą elegancji białe naczynia z trójwymiarowym dekorem. A jeśli decydujemy się na tylko jedyną zastawę w mieszkaniu, świetnym wyborem będzie kamionkowa kolekcja Pulve.
Delikatny, ponadczasowy deseń sprawia, że możemy sięgnąć po nią zarówno podczas przygotowywania świątecznej kolacji dla całej rodziny, jak i niedzielnego śniadania dla dwojga.
Aby nadać stołowej aranżacji odrobiny lekkości, warto pomyśleć o szklanych dekoracjach. Kuliste zawieszki pozwolą wyeksponować sezonowe ozdoby lub aromatyczne świeczki typu tealight, pomocne w tworzeniu przytulnego nastroju.
Gdy temperatura na dworze wzrasta, chętnie przenosimy jadalnię na taras czy balkon. Kolorowym akcentem, który uatrakcyjni spożywanie posiłków na świeżym powietrzu, będa talerze z serii Rimme i Feri. Bogata paleta barw od soczystej żółci przez terakotowy brąz aż po delikatną szarość może stanowić ciekawą bazę do wyeksponowania świeżych warzyw i wiosennych sałatek. Zastawa sama w sobie stanowi małe dzieło sztuki, które wystarczy podkreślić jedynie barwnymi serwetkami.
Jeśli przestrzeń na stole na to pozwala, poświęćmy czas przed spotkaniem również na jego przyozdobienie. Wykorzystajmy do tego celu suszone lub świeże kwiaty, które umieścimy w ulubionym wazonie. Za dekorację niech posłużą kolorowe owoce, apetycznie ułożone na drewnianych deskach, czy samodzielne upieczone ciasteczka.
Organizując duże przyjęcie, możemy wprowadzić imienne etykiety na stół. Wcześniejsze rozplanowanie usytuowania gości pomoże nam dopasować ustawienie zastawy stołowej do ich wieku lub preferencji smakowych.